Korzenny budyń z mąki teff


Kiedyś jadałam na śniadanie płatki  zbożowe z mlekiem i owsiankę. Dziś nie jem glutenu, a z nabiału tylko masło i od święta pozwalam sobie na kozi lub owczy ser. Na pierwszy posiłek najczęściej przyrządzam sobie jajka, lecz czasami marzę o pancakes czy słodkim puddingu. I ponieważ udało mi się (i to całkiem nieźle ;) ) odkryć kolejne zastosowanie mąki teff dzielę się z Wami pomysłem na sycące, słodkie i oczywiście bezmleczne oraz bezglutenowe śniadanie! Mąkę teff możecie zakupić w tym sklepie internetowym.

korzenny budyń z maki teff

Składniki na 1 porcję:

2 łyżki mąki teff

1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego

1/2 – 1 łyżeczka ksylitolu

1/2 łyżeczki karobu lub kakao

1/2 pomarańczy

szczypta otartej skórki z pomarańczy

szczypta kardamonu

szczypta cynamonu

Do podania: plastry pomarańczy, migdały, cynamon

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy wodę lub mleko. Wsypujemy mąkę teff i ksylitol. Garnuszek stawiamy na gazie i cały czas energicznie mieszamy aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Następnie dodajemy przyprawy, otartą skórkę pomarańczową i karob. Wyciskamy sok z połówki pomarańczy, a miąższ kroimy na cząstki. Wszystko umieszczamy w rondelku. Mieszamy jeszcze chwilę aż uzyskamy gładką konsystencję.


Dodaj komentarz