Kotleciki ziemniaczane pod paprykowo-cebulową pierzynką


Kotleciki ziemniaczane to jedno z najprostszych dań.  Można je jeść z dodatkiem podsmażonej cebulki i skwarek z tempehu lub kaszy gryczanej albo z duszonymi warzywami. Tym razem wybrałam tę drugą opcję. Szybko, kolorowo i pysznie!

kotlety ziemniaczane pod paprykowo-cebulową pierzynką

Składniki na około 6 kotlecików:

5 średnich ziemniaków

3 szalotki

1/3 łyżeczki wędzonej papryki

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

olej kokosowy/ masło klarowane do smażenia

Pierzynka: 

1  duża czerwona papryka

2 czerwone cebule

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta ksylitolu

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

świeżo mielony pieprz

sól

koperek do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy (ja gotowałam na parze). Szalotki siekamy drobno i podsmażamy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy podsmażone szalotki, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Mieszamy i formujemy kotleciki. Placuszki można upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut  lub usmażyć na patelni na złoty kolor(przed smażeniem kotleciki dobrze jest obtoczyć w panierce). Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy, gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ksylitol, pieprz, sól i kurkumę. Duszone warzywa podajemy na kotlecikach ziemniaczanych.


Dodaj komentarz