Pasta z żółtek czyli źródło kwasów Omega 3


Co raz głośniej mówi się o tym, że w naszej diecie jest o wiele za dużo kwasów Omega 6 w stosunku do Omega 3. Prawidłowy stosunek powinien znajdować się w przedziale od 4:1 do 2:1, a często wynosi on nawet 20:1! Jak więc zadbać o swoją dietę tak by dostarczyć swojemu organizmowi tłuszczy, których metabolizm dostarcza nam substancji przeciwzapalnych? Przygotujcie sobie pastę z żółtek jaj i oleju lnianego, który jest najlepszym źródłem kwasów Omega 3. Żółtko jaj zawiera wszystkie aminokwasy, których człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania oraz kwasy Omega 3 pod warunkiem, że jest to jajko od szczęśliwych kurek. Żółtka są także źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B, głównie witaminy B2.  Taka pasta więc to istna zdrowotna bomba!

pasta z żółtek i oleju lnianego źródło omega 3

Składniki:

5 żółtek z jajek ugotowanych na twardo (koniecznie od szczęśliwych kurek)

2-3 łyżki oleju lnianego

1 łyżka drobno posiekanego koperku

1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

pieprz

sól himalajska

do dekoracji: kiełki buraka

Przygotowanie:

Żółtka łączymy z olejem za pomocą widelca, dodajemy koperek, przyprawy i gotowe!


Dodaj komentarz