Topinamburowe burgery z jarmużem


Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty to zapomniane warzywo, które przywędrowało do nas z Ameryki Północnej. Choć wiem, że wiele osób już  na samą nazwę reaguje niechęcią to chciałam Was przekonać, że naprawdę warto go spróbować! To mięsiste, białe w środku warzywo w smaku trudno odróżnić od słonecznika. Można z niego przygotować puree, chipsy, wcinać na surowo w sałatkach lub tak, jak ja przygotować burgery.

burgery z topinamburu i jarmużu

Składniki na około 8-9 burgerów:

6 bulw topinamburu

duża garść jarmużu

1 mała cebula

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

3 łyżki mielonych orzechów ( użyłam włoskich i laskowych)

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

pieprz

sól himalajska

mąka gryczana do obtoczenia

Przygotowanie:

Topniambur obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jarmuż myjemy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy. W misce umieszczamy wszystkie składniki na burgery i całość lekko blendujemy. Z masy formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w mące gryczanej i smażymy z dwóch stron. Najlepiej smakują w bule lub tortilli z dodatkiem sosów.


Dodaj komentarz