Ciepła sałatka z jajem


Uwielbiam groszek, ale nie ten z puszki, bo takiego nawet nie tykam, tylko ten zieloniutki i słodki. Groszek mrożony możemy kupić w wielu sklepach i jest on tani. A można z niego wyczarować wiele tj. pyszną pastę, kotlety. Może też być dodatkiem do różnych dań , albo możemy potraktować go po królewsku i dać mu główną rolę w …. sałatce :) Na przykład w sałatce na ciepło z orzeźwiającą limonkową nutą, ziołami i miękkim jajem. Pyszne, zdrowe i sycące!

Zielona sałatka z jajem_wm

Składniki na 2 porcje:

1 opakowanie mrożonego groszku

1 pęczek koperku

1 pęczek natki pietruszki

25 g kiełków słonecznika

2-3 łyżki klarowanego masła

1-2 jaja ugotowane na miękko

sok i skórka otarta z 1/2 limonki

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Przygotowanie:

Groszek zalewamy wodą, solimy, dodajemy szczyptę sody i gotujemy do miękkości. Natkę pietruszki i koperek siekamy drobno. Ugotowany groszek odcedzamy i podsmażamy na maśle dodając posiekane zioła, sok i skórkę z limonki oraz przyprawy. Na koniec dorzucamy kiełki. Sałatkę przekładamy na talerze i układamy na niej jajko.


Dodaj komentarz