Farinata z porem i boczniakami


Farinata to tradycyjne i o dziwo bezglutenowe włoskie danie o cudownej kremowej konsystencji i lekko orzechowym smaku. Ze świeżą sałatką stanowi idealne połączenie. Możecie ją przygotować z dowolnymi składnikami i za każdym razem innymi. Na pewno Wam się nie znudzi! Ja postawiłam na moje ulubione boczniaki i podsmażony por. Prosto i pysznie!

farinata z porem i boczniakami

Składniki:

150 g mąki z ciecierzycy

300 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka masła klarowanego/ oliwy

100 g boczniaków

1/2 pora

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

1/3 łyżeczki majeranku

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i łyżkę masła klarowanego/ oliwy i odstawiamy na 1-2 godziny aż napęcznieje. Por kroimy drobno i podsmażamy, gdy zmięknie dodajemy boczniaki, pieprz, sól i majeranek. Piekarnik nagrzewamy do 200 -220 stopni. Naczynie żaroodporne (u mnie kwadratowe)  dobrze natłuszczamy masłem klarowanym i wylewamy na nią masę z mąki. Na wierzchu układamy boczniaki i podsmażony por. Pieczemy około 25-30 minut aż farinata będzie złocista.


Dodaj komentarz