Gołąbki z ryżem i boczniakami


Gołąbki to moje ulubione danie kuchni polskiej. Ale to właśnie dieta wegetariańska pozwoliła mi odkryć ich nowe oblicza. Tak, oblicza, bo jest ich nieskończenie wiele. Mogą być  tradycyjnie z ryżem lub kaszą, ziemniakami czy soczewicą i różnistymi dodatkami. Tym razem do ryżu dodałam boczniaki. Wyszły rewelacyjnie!

gołąbki z boczniakami i ryżem

Składniki na około 8-9 sztuk:

1 główka kapusty

200 g boczniaków

1 średnia cebula

100 g ryżu basmati lub jaśminowego

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

1 łyżeczka majeranku

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Sos:

1 litr wody

1 łyżka niemielonej kozieradki

200 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)

1 łyżeczka bazylii

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy środek i obgotowujemy ją tak by liście można było łatwo rozdzielić. Ściągamy około 8-9 liści. Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie.  Cebulę siekamy drobno i podsmażamy, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone boczniaki i smażymy aż zmiękną. Podsmażoną cebulkę i grzyby blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy. Z obgotowanych liści kapusty wycinamy zgrubiałe części. Na każdy liść nakładamy dużą łyżkę farszu, zakrywamy go brzegiem, następnie zaginamy boki i zawijamy. Zawinięte gołąbki obsmażamy na patelni. W garnku zagotowujemy około 1 litra wody z kozieradką i solą. Obsmażone gołąbki układamy na dnie garnka. Zagotowaną wodę przecedzamy z kozieradki. Żółtym „bulionem” zalewamy gołąbki. Dodajemy przecier pomidorowy, bazylię i ewentualnie pieprz i sól. Gołąbki gotujemy pod przykryciem aż kapusta zmięknie.


Dodaj komentarz