Kruche ciasteczka


Połączenie kokosa i cytryny to ostatnio mój ulubiony deserowy smak! Postanowiłam zastosować je po raz kolejny, tym razem w kruchych ciasteczkach. Wyszły wspaniale. Z dodatkiem czekoladowej polewy i filiżanką gorącej herbaty każdemu umilą  ponure popołudnie.

bezglutenowe kruche ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Składniki:

2 żółtka

1 kostka zimnego masła

1/2 szklanki ksylitolu

sok z 1/2 cytryny

skórka otarta z 1/2 cytryny

1 szklanka mąki kokosowej

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki teff

Polewa:

1/4 kostki masła

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

Przygotowanie:

Składniki na ciastka umieszczamy w misce. Masło kroimy drobno nożem i następnie całość zagniatamy. Masę dzielimy na 3-4 części i z każdej formujemy walec. Tak przygotowane ciasto zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy je na plastry o  ok. 0,5 centymetra grubości. Pieczemy ok. 14 minut. W rondelku umieszczamy ksylitol, masło wodę i kakao i podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gdy polewa zgęstnieje polewamy nią ciastka.


Dodaj komentarz