Orzechowy mazurek z czekoladą


Tradycji robienia mazurków w moim domu nie było. Jak byłam mała wraz z moim rodzeństwem namówiłam mamę  by zrobiła nam mazurek z  przepisu, jaki znaleźliśmy w gazecie. Był piękny, bo w kształcie zająca i wyłożony był kolorowymi cukierkami czekoladowymi. No i mama zrobiła nam ten mazurek. Tyle, że tamten mazurek nie posiadał, żadnej miękkiej masy tylko sam lukier i był tak twardy, że można nim było zabić. Po świętach mazurkiem cieszył się pies, bo nikomu z pozostałych domowników smak tego pięknego zająca nie przypadł do gustu.  W tym roku postanowiłam więc odczarować mazurka i udało się. Jest kruchy, ale nie twardy. Ma jaglany, orzechowy krem, bo właśnie o orzechowym mazurku zamarzył mój ukochany, a do tego wytrawna polewa czekoladowa. Idealny!

bezglutenowy mazurek orzechowy_wm

Składniki na dużą blachę:

Ciasto:

100 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki gryczanej

50 g mąki teff

100 g zimnego masła

3 łyżki ksylitolu

1 jajko

1/2 małego ugotowanego ziemniaka

Masa orzechowa:

100 g kaszy jaglanej + mleko kokosowe do gotowania

4 łyżki ksylitolu

3/4 szklanki orzechów laskowych

1/2 szklanki orzechów włoskich

100 g zimnego masła

Polewa:

100 g masła

2 łyżki ksylitolu

3 płaskie łyżki kakao

2 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią i kładziemy na 20 minut do lodówki. Następnie wyciągamy, rozwałkowujemy, dziurkujemy widelcem i pieczemy 18-19 minut w 175 stopniach. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy w mleku kokosowym, a następnie studzimy. Orzechy mielimy w młynku. Wystudzoną kaszę jaglaną, zmielone orzechy, ksylitol i masło blendujemy na gładki krem. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ksylitol,kakao i wodę. Mieszamy cały czas na małym ogniu aż polewa zgęstnieje. Na upieczony i wystudzony spód nakładamy masę orzechową i polewamy ją czekoladą.


Dodaj komentarz