Pasta z orzechów włoskich


Nie jestem zwolenniczką zapychania się kanapkami. Dzienny jadłospis powinien być zróżnicowany i zawierać jak najwięcej białka (ale nie z nabiału), warzyw oraz owoców. Węglowodany złożone powinny stanowić jedynie ułamek naszej diety. W ciągu dnia zatem możemy  sobie pozwolić na jedną- dwie małe kanapeczki. Ostatnio upiekłam chleb w większej foremce przez co wyszedł dużo niższy niż zwykle, zjadam go więc mniej:)  No, ale jeśli mamy już dobry chleb to co pożywnego i odżywczego do niego zjeść? Świetną propozycją będzie pasta z orzechów włoskich oraz żółtek jaj bogata w witaminy E,C, z grupy B, kwas foliowy, magnez, fosfor, żelazo. Orzechy włoskie zawierają też sporą ilość białka dlatego są równoważnikiem dla chleba. Poza tym kanapka z pastą orzechów włoskich zjedzona na śniadanie z pewnością pobudzi nasz umysł i doda nam energii.

pasta  z orzechów włoskich i żółtek

Składniki:

1/2 szklanki orzechów włoskich

4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

1 szalotka

masło klarowane do smażenia

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

świeżo mielony pieprz ( u mnie czarny i zielony)

sól himalajska

Przygotowanie:

Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy by zmiękły. Szalotkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym. Orzechy odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Do orzechów dodajemy żółtka, majonez , podsmażoną szalotkę i zieleninę. Wszystko łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku.


Dodaj komentarz