Pasztet warzywno-jajeczny


Choć wiosna jeszcze za górami i lasami to Wielkanoc  już tuż tuż … Pora więc na pierwszy świąteczny przepis. Pasztet to idealna propozycja do świeżego chleba lub po prostu zdrowa przekąska. Ten pasztet jest niezwykle delikatny i puszysty. Jego łagodny smak świetnie podkreśla sos chrzanowy i świeża rzeżucha.

pasztet warzywno-jajeczny

Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo

1 mała pietruszka

2 łodygi selera naciowego

1/2 żółtej papryki

1 duża cebula

1 por

1 pęczek natki pietruszki

masło klarowane do smażenia

4 łyżki niemielonego siemienia lnianego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Jaja kroimy w drobną kostkę. Cebulę,seler, paprykę i pietruszkę kroimy drobno i smażymy na maśle klarowanym aż zmiękną. Możemy warzywa lekko posolić i popieprzyć. Na koniec dodajemy drobno posiekany por i podsmażamy. Miękkie warzywa blendujemy na gładką masę, dodajemy jajka, siemię lniane, posiekaną drobno natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i przekładamy do małej keksówki. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz