Bezglutenowy chleb gryczano-jaglany z porem i sumakiem


Kiedyś wydawało mi się, że pieczenie chleba to trudne i czasochłonne zajęcie. Ale kiedy zrezygnowałam z glutenu nie miałam już wyjścia i musiałam zacząć swoją przygodę z pieczeniem chleba. Dziś wymyślanie nowych przepisów sprawia mi ogromną przyjemność. Tym razem postanowiłam do chleba  dodać por i sumak, którego zapas przywiozłam z Azerbejdżanu.  Sumak jest niezbędnym składnikiem w kuchni arabskiej i jest używany zamiast cytryny ze względu na swoją kwaskowatość i cierpkość.  Sumak nadaje potrawom różową barwę, co moim zdaniem nawet w chlebie wygląda świetnie!

bezglutenowy chleb jaglano-gryczany z porem i sumakiem_wm

Składniki na małą keksówkę:

200 g mąki jaglanej (zmieliłam kaszę jaglaną)

230 g mąki gryczanej

70 g mąki ziemniaczanej

4 łyżki ziaren słonecznika + do posypania chleba

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka soli himalajskiej

7 g suchych drożdży

2 łyżki sumaku

2 małe ugotowane ziemniaki

1/2 pora(użyłam zielonej części)

1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego

400 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, pora kroimy na cienkie paski. W misce umieszczamy suche produkty, dodajemy masło, ziemniaki i  pokrojonego pora. Do miski wlewamy ciepłą wodę i dokładnie łączymy składniki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 1 godzinę, a następnie studzimy na kratce. Chleb przechowuję owinięty bawełnianą ściereczką w lodówce, a przed jedzeniem odświeżam w tosterze.


Dodaj komentarz