Curry z białą rzodkwią i batatami


Nareszcie zakończyłam maraton biegania po sklepach w poszukiwaniu sukienki dla mojej mamy i mogę się podzielić z Wami przepisem na pyszne słodko-ostre curry, które zrobiłam kilka dni temu. Lekko chrupiąca rzepa i miękkie bataty  idealnie się komponują. Sycące i rozgrzewające danie na te chłodne, wiosenne dni.

curry z białą rzodkwią i batatami_wm

Składniki na 4-5 porcji:

1 biała rzodkiew

3 cebule

2 bataty

200 g boczniaków

1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki

1 pęczek natki pietruszki

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

200 ml mleka kokosowego

1 i 1/2 łyżeczki łagodnej pasty curry

1 i 1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka ksylitolu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka curry

pieprz

sól himalajska/ kłodawska

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski i wszystko podsmażamy. Boczniaki  i rzodkiew  kroimy w cienkie paski, a następnie dodajemy do cebuli i papryki. Warzywa dusimy aż zmiękną i kolejno dodajemy przyprawy i mleko kokosowe. Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do curry dodajemy bataty i dolewamy tyle wody, aby bataty mogły się ugotować. Gdy zmiękną dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą do smaku. Podajemy z ryżem bądź solo.


Dodaj komentarz