Kogel-mogel z musem rabarbarowym


Jadacie jeszcze kogel-mogel? Czy daliście się nastraszyć salmonellą? Uważam, że ten stary i poczciwy deser zasługuje na to by jadać go częściej. Jaja muszą być świeże, najlepiej ekologiczne i sparzone przed spożyciem. Żółtka wystarczy ubić z ksylitolem lub cukrem trzcinowym na puszystą, kremową masę i dodać do tego kwaśny mus rabarbarowy. Duet idealny!

kogel mogel z musem rabarbarowym_wm

Składniki na 2 porcje:

4 żółtka

4 łyżki ksylitolu

200 g rabarbaru

woda

Przygotowanie:

Jajka zalewamy wrzątkiem i odczekujemy kilka sekund. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy ksylitol i ubijamy robotem na puszysty krem. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody, by się nie przypalił. Rabarbar gotujemy co jakiś czas mieszając, aż całkowicie się rozpadnie i powstanie mus. Do salaterek nakładamy kogel mogel  i na wierzch mus rabarbarowy.


Dodaj komentarz