Makaron z botwinką i liśćmi kalarepy


Czas ucieka mi na przygotowaniach do wesela, dlatego ostatnio mniej mnie na blogu. Wczoraj jednak upolowałam na ryneczku dwa pęczki botwinki i młode kalarepki więc dziś na obiad serwuje makaron z brązowego ryżu ze smażoną botwinką i tym, co zawsze wyrzucamy lub w ogóle nie przynosimy do domu, czyli z liśćmi i łodygami kalarepy. Pycha!

Makaron z liśćmi kalarepy i botwinką_wm

Składniki na 2 porcje:

100 g makaronu z brązowego ryżu

liście i łodygi z 1 młodej kalarepy

1 pęczek botwinki

2 ząbki czosnku

masło klarowane do smażenia

1/2 łyżeczki ksylitolu

1 i 1/2 łyżeczki musztardy miodowej

2 łyżki posiekanego koperku

świeżo mielony pieprz

sól himalajska lub kłodawska

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Liście i łodygi kalarepy oraz botwinkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy posiekaną zieleninę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do botwinki. Dodajemy świeżo mielony pieprz oraz sól i ksylitol. Smażymy aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy musztardę i podlewamy odrobiną wody, aby powstał sos. Doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem, dorzucamy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Smażoną botwinkę z liśćmi kalarepy podajemy z makaronem.


Dodaj komentarz