Pancakes z pokrzywą


Na łąkach i w lasach o tej porze roku można znaleźć jeden z najzdrowszych, naturalnych pokarmów- pokrzywę. I choć wiem, że wiele osób krzywi się na samą myśl, że miałoby ją zjeść to naprawdę warto. Pokrzywa dodana np. do pancakes jest prawie niewyczuwalna, a dostarcza nam wielu witamin i przede wszystkim żelaza. Sezon na nią jest niezwykle krótki, bo kwitnąca pokrzywa nie jest już tak smaczna. Warto więc trochę tej dobroci zamrozić.

pancakes z pokrzywą_wm

Składniki na 6 sztuk:

2 jaja

szczypta sody

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

2 łyżki mąki ryżowej

4 łyżki mąki gryczanej

2 łyżki ksylitolu

3/4 szklanki wody

2 garści pokrzywy

olej kokosowy/ masło klarowane do smażenia

Do podania:

mrożone owoce

syrop daktylowy

Przygotowanie:

Jaja ubijamy aż zwiększą swoją objętość, następnie dodajemy suche składniki i wodę. Dokładnie mieszamy. Pokrzywę siekamy wraz z łodyżkami i dorzucamy do ciasta. placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Podajemy z mrożonymi lub świezymi owocami i miodem lub syropem daktylowym.


Dodaj komentarz