Sałatka z pieczonej marchewki i pomarańczy


Kiedy za oknem mamy już wiosnę, a na nowalijki musimy jeszcze poczekać warto przygotować sobie coś zdrowego i lekkiego z tego, co jest aktualnie dostępne. Moja propozycja to sałatka z pieczonej marchewki i pomarańczy ze słodko-kwaśnym i zarazem lekko ostrym dressingiem. Danie łatwe w przygotowaniu i idealne do zabrania ze sobą do pracy.

Sałatka z pieczonej marchewki i pomarańczy_wm

Składniki:

2 duże marchewki

1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego

2 pomarańcze

1/2 cykorii

kilka listków świeżej kolendry

Dressing:

1 łyżka oleju z awokado lub innego

1 łyżka syropu daktylowego lub miodu

1 łyżka octu jabłkowego

1/2 łyżeczki musztardy francuskiej

szczypta ostrej papryki

1 łyżka soku z cytryny

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Marchewki obieramy, kroimy w słupki, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Cykorię również kroimy w słupki. Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w miseczce i łączymy ze sobą. Na półmisku układamy cykorię, pomarańcze i marchewkę. Całość skrapiamy dressingiem, świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami kolendry.


Dodaj komentarz