Spring rollsy z mango, awokado i serkiem z nerkowców


Wiosna za oknem czas więc na wiosnę w kuchni! Słońce zawsze sprawia, że mamy większą ochotę na kolorowe, lekkie jedzenie. I to jest właśnie najlepsza kulinarna droga, jaką możemy podążać. Kolorowe, surowe warzywa i owoce dostarczą nam mnóstwo witamin i energii, którą przy takiej pogodzie możemy spożytkować na spacery czy sport na świeżym powietrzu.

Spring rollsy z mango, awokado i serkiem z nerkowców_wm

Składniki na 10 sztuk:

10 arkuszy papieru ryżowego

1 dojrzałe mango

1/2 awokado

duża garść szpinaku lub roszponki

1/2 pęczka natki pietruszki

świeżo mielony pieprz

serek z nerkowców:

75 g nerkowców

1 łyżka klarowanego masła/ oleju np. kokosowego lub lnianego

1 łyżka wody

kilka kropli sosu tamari dobrej jakości

świeżo mielony pieprz

opcjonalnie sól himalajska lub kłodawska

do podania: sos tamari dobrej jakości

Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 minut. Mango i awokado obieramy i kroimy w paski. Natkę pietruszki siekamy drobno. Nerkowce odcedzamy i blendujemy na gładką masę z 1 łyżką wody i masła klarowanego. Na koniec do serka dodajemy kilka kropli sosu tamari i pieprz oraz sól. Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w ciepłej wodzie i na brzeg nakładamy liście szpinaku lub roszponki, kawałek mango, awokado, łyżeczkę serka z nerkowców, szczyptę posiekanej natki i wszystko oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Nadzienie zakrywamy papierem, zaginamy do środka boki arkusza i zwijamy. Spring rollsy maczamy w sosie tamari i zjadamy!Smacznego!


Dodaj komentarz