Ziemniaczane sushi


Majówka, majówka i po majówce! Muszę się przyznać, że naprawdę udało mi się odpocząć od miasta i codziennych obowiązków. Od jutra jednak rozpoczynam przedślubny maraton czyli ostatnią prostą :) A tak przy okazji to chciałam się z Wami podzielić przepisem na szybką i efektowną przekąskę, czyli na spolszczone sushi z ziemniakami.

ziemniaczane sushi 3_wm

Składniki:

3 średnie ugotowane ziemniaki

1 cebula

1/4 żółtej papryki

1/4 pomarańczowej papryki

1 pęczek natki pietruszki

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

4 arkusze nori

pieprz

sól himalajska lub kłodawska

Przygotowanie:

Cebulkę i papryki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ziemniaki rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków, następnie dodajemy podsmażone warzywa, sos tamari i doprawiamy do smaku. Na brzeg nori nakładamy ziemniaczany farsz i zawijamy dokładnie dociskając. Bardzo ostrym nożem kroimy nasze sushi na małe kawałki.


Dodaj komentarz