Zupa z czosnkiem i pokrzywą


Ponieważ od kilku dni poranne mdłości sprawiają, że nie jestem w stanie spędzać czasu w kuchni, a nawet myśleć o gotowaniu z pewnością przez jakiś czas będzie mnie tu bardzo mało. Chciałabym się jednak podzielić z Wami przepisem na bardzo smaczną zupę na bazie czosnku i marchewki z dodatkiem pokrzywy i pasty curry, którą ugotowałam kilka dni temu.

Zupa  z czosnkiem i pokrzywą_wm

Składniki:

7 ząbków czosnku

3 marchewki

2 garści liści pokrzywy

1/2 pora

woda

1 żółtko

masło klarowane do smażenia

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

1 łyżeczka łagodnej pasty curry

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

 Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy wraz z czosnkiem na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy około 3 litrów wody. Podsmażony czosnek i marchew dodajemy do gotującej się wody. Por kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do zupy. Dodajemy także mieloną kozieradkę i pastę curry. W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodajemy do niego kilka łyżek ciepłej zupy i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając zupę wlewamy do niej rozkłócone żółtko. Na sam koniec dodajemy listki pokrzywy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.


This entry was posted in zupy.

Dodaj komentarz