Domowy kisiel jagodowy


W dzieciństwie mama przygotowywała dla mnie i rodzeństwa kisiel z czerwonych porzeczek- uwielbiałam go. Odkąd jestem w ciąży tęsknię za smakami z dzieciństwa i z przyjemnością do nich wracam. A ponieważ ostatnio kupiłam jagody, które w domu okazały się średnio świeże postanowiłam je uratować gotując z nich kisiel. Zajada się nim nawet mój mąż. Jest przepyszny zarówno na ciepło jak i z lodówki, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty!

 

jagodowy kisiel

Składniki na 2 porcje:

200 g jagód

1 szklanka wody

2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru

2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Jagody myjemy, zalewamy szklanką wody, dodajemy cukier i zagotowujemy. W małym kubeczku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody i cały czas mieszając jagody wlewamy rozpuszczoną mąkę. Gotujemy jeszcze przez chwilę i nakładamy do salaterek.


Dodaj komentarz