Porowe cannelloni z jaglano-warzywnym farszem


Brakuje Wam pomysłu na obiad z wykorzystaniem kaszy i warzyw? Przedstawiam Wam niecodzienny sposób na kaszę jaglaną i pora w roli głównej czyli porowe cannelloni zapieczone w sosie pomidorowym. Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale naprawdę warto urozmaicić swój jadłospis tym daniem. Z pewnością zaskoczy Was i innych domowników.

porowe cannelloni z warzywno-jaglanym farszem

Składniki:

1 duży i gruby por

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

2 marchewki

2 kalarepy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka curry

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

tłuszcz do smażenia

pieprz

sól

Sos:

3 pomidory malinowe

pieprz

sól

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy w garnku, następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Marchew i kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odcinamy zieloną część pora i drobno siekamy. Białą część dzielimy na pół, tak by otrzymać mniej więcej dwie 10-centymetrowe części. Delikatnie wyduszamy poszczególne warstwy pora, tak aby powstały rurki przypominające makaronowe cannelloni. Na natłuszczonej patelni podsmażamy startą kalarepę, marchewkę i zieloną część pora. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, natkę pietruszki i przyprawy. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Obrane i pokrojone na kawałki pomidory dusimy w rondelku aż powstanie sos. Możemy także zblendować pomidory. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Porowe rurki nadziewamy farszem, zalewamy sosem pomidorowym i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.


Dodaj komentarz