Szybkie ciasto gryczane z porzeczkami i agrestem


Pierwszy trymestr pomału dobiega końca, a ja mam coraz większą nadzieję, że znów będę mogła otwierać lodówkę i nie biec do łazienki, gdy poczuję zapach jedzenia lub gdy zobaczę niektóre produkty. Mąż też nie może się doczekać domowych obiadów i kolacji:)  Czasami  (a raczej sporadycznie) udaje mi się zebrać w sobie, zacisnąć zęby i coś przygotować. A ponieważ mój ukochany wykorzystuje moją niedyspozycję i raczy się kupnymi ciastkami i cukierkami postanowiłam, że coś w końcu upiekę. Mamy lato i pod dostatkiem świeżych owoców. Przygotowałam więc bardzo szybkie, bezglutenowe i orzeźwiające ciasto. Kwaśne owoce pod słodką polewą są po prostu przepyszne, jeśli jednak wolicie słodkie ciasta to stanowczo dodajcie więcej słodzidła ;)

ciasto gryczane z porzeczkami i agrestem

Składniki na tortownicę:

4 jaja

1 szklanka mąki gryczanej

1/2 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu

1 i 1/2 szklanki czerwonych porzeczek

1 i 1/2 szklanki zielonego agrestu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka surowego kakao (lub zwykłego)

Polewa:

1/4 kostki masła

2 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu

2 łyżki surowego kakao(lub zwykłego)

2 łyżki wody

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy z szypułek, a następnie mieszamy z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jaja ubijamy z cukrem i ksylitolem, pomału dodajemy mąkę gryczaną i kakao. Gotowe ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy owocami. Pieczemy 30 minut.  Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy cukier w 2 łyżkach wody, następnie dodajemy masło i kakao, mieszamy aż polewa zgęstnieje, a następnie polewamy nią wierzch ciasta.


Dodaj komentarz