Bezglutenowe krakersy z jabłkiem i rozmarynem


Brakowało mi chrupiącej, słonej przekąski, którą mogłabym zjeść z jakąś pastą, kiedy nie mam ochoty piec chleba. Krakersy wydały mi się idealne. Marzyły mi się jednak takie prawdziwe, czyste, bo wszędzie natrafiałam na przepisy z mnóstwem ziaren. W ciąży odrzuca mnie od pestek i ziaren w całości więc stworzyłam własną recepturę. Krakersy z rozmarynem są pyszne, smakują niczym włoskie grissini. Idealne np. do pasty z czerwonej fasoli.

krakersy bezglutenowe z rozmarynem_wm

Składniki na 22 sztuki 4×4 cm:

2 łyżki łuski babki jajowatej (dodatkowo zmielonej w młynku)

1 szklanka mąki gryczanej

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka soli himalajskiej lub kłodawskiej

1/4 kostki masła

3 łyżki musu jabłkowego

Przygotowanie:

Rozmaryn rozcieramy w moździerzu. W misce umieszczamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Gotową masę  lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko na papierze do pieczenia. Wycinamy krakersy w dowolnym kształcie, zabieramy nadmiar ciasta do ponownego zagniecenia. Pieczemy około 13 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz