Chałwa z ciecierzycy


Podczas mojego ostatniego pobytu nad morzem miałam znów po kilku latach okazję by wziąć udział w odbywającym się tam corocznie Festiwalu Indii, który uwielbiam ze względu na przepyszną kuchnię, ale także na niezwykłe indyjskie zapachy, w które się tam zaopatruję. Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych, przede wszystkim dlatego, że jest niezwykle aromatyczna. To właśnie w tej kuchni często szukam inspiracji. Tym razem skorzystałam z pomysłu wykorzystania mąki z ciecierzycy w deserze. Mąż był zachwycony. Chałwa rozpływa się w ustach, ma cudowny, krówkowo-orzechowy smak i jestem pewna, że zasmakuje każdemu.

chałwa z mąki z ciecierzycy_wm

Składniki:

120 g oleju kokosowego

2 szklanki mąki z ciecierzycy

6 łyżek ksylitolu lub brązowego cukru zmielonego na puder

2 łyżki orzechów włoskich

4 łyżki wiórek kokosowych

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

1 łyżeczka surowego kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, a następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy. Smażymy cały czas mieszając do momentu aż mąka zacznie wydzielać orzechowy zapach (około 15 minut). Orzechy drobno siekamy i dodajemy wraz z wiórkami kokosowymi i przyprawami do prażonej mąki. Smażymy jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dodajemy cukier i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Gotową masę przekładamy do głębokiego półmiska i ostawiamy do wystygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce, a gdy masa będzie twarda możemy ją pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do pudełka. Ze względu na olej kokosowy chałwę przechowujemy w lodówce by się nie rozpuściła.


Dodaj komentarz