Kokosowe „kocie języczki”


Chyba kulinarnie już też przygotowuję się do macierzyństwa, bo postanowiłam upiec uwielbiane przez dzieci biszkopciki. Oczywiście w zdrowej, bezglutenowej wersji, którą bez obaw można podać dziecku. To także świetny dodatek do deserów, lodów itd.  lub po prostu jako słodka przekąska. Biszkopciki są kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku, a w dodatku nie zawierają zbóż i są bogate w białko i jeśli do ich przyrządzenia użyjemy ksylitolu możemy je jeść bez obaw o naszą figurę i zdrowie :)

bezglutenowe kocie języczki_wm

Składniki na około 15 sztuk:

3 jaja

3 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru

4 łyżki mąki kokosowej

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukier lub ksylitol mielimy w młynku na puder. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze zmielonym cukrem na sztywną pianę. Pod koniec cały czas ubijając dodajemy żółtka i na końcu mąkę. Łączymy wszystkie składniki, a następnie gotowe ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne paski. Pieczemy około 10-15 minut aż biszkopciki się zarumienią.


Dodaj komentarz