Kotleciki jajeczno-brokułowe


Przed ostatnim wyjazdem nad morze zastanawiałam się co zdrowego, ale też sycącego zabrać ze sobą w kilkugodzinną podróż. Tym bardziej, że w ciąży trzeba mieć zawsze coś zdrowego i wartościowego pod ręką. Przypomniały mi się kotlety jajeczne, które mama często zabierała ze sobą, gdy jeździliśmy na wakacje i za którymi przepadałam. A ponieważ miałam jeszcze w lodówce brokuła, którego trzeba było zjeść przed wyjazdem połączyłam go z jajkami i w efekcie powstały przepyszne kotleciki.

kotleciki jajeczno-brokułowe_wm

Składniki na ok.7 sztuk:

1 mały brokuł

4 jaja ugotowane na twardo

1 surowe jajo

4 łyżki mąki grochowej (można zastąpić bułką tartą)

szczypta gałki muszkatołowej

sól himalajska lub kłodawska

pieprz

masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Z brokuła odcinamy jedynie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Brokuły odcedzamy i rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy pokrojone jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz, a na końcu surowe jajko i mąkę grochową. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, a następnie formujemy niewielkie kotleciki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.


Dodaj komentarz