Najlepsza sałatka ryżowa


Ostatnia rodzinna uroczystość imieninowa zmusiła mnie do przygotowania bufetu, ale w tradycyjnej formie, bez żadnych udziwnień. Postawiłam więc na sałatki. Oto jedna z nich. Wykorzystałam przepis na sałatkę, którą pamiętam z dzieciństwa, ale nieco ją zmieniłam, bo przepis oryginalny zawierał kukurydzę konserwową, a z tej zrezygnowałam zupełnie, gdyż jest to ziarno modyfikowane genetycznie. Zamiast tego dodałam słodziutkie rodzynki, jabłko i natkę pietruszki. Koniecznie użyjcie ryżu basmati, ponieważ ma on niepowtarzalny aromat i smak, a w dodatku szybciej się gotuje. Do sałatki ukręciłam też swój majonez przez co była naprawdę najlepsza!

sałatka ryżowa_wm

Składniki:

200 g ryżu basmati

6 jajek

1/2 szklanki rodzynek

1 czerwona papryka

1 mały por ( biała część)

1 jabłko

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki ketchupu

2-3 łyżki majonezu (najlepiej domowego)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Jaja gotujemy na twardo. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy w drobną kostkę, lekko wyciskamy z niej nadmiar soku. Por kroimy w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jaja obieramy i kroimy w kostkę. W dużej misce umieszczamy ryż, odsączoną paprykę i rodzynki, skropione sokiem z cytryny jabłko, pokrojone jajka, ketchup i majonez i na końcu doprawiamy do smaku.


 

Dodaj komentarz