Pikantny kalafior z pomidorami i szpinakiem


Koniec sierpnia i wrzesień to sezon na pomidory. Unikajmy jedzenia pomidorów zimą i wczesną wiosną, bo nie są one najlepszej jakości. Za to teraz korzystajmy z tego dobrodziejstwa natury, bogatego w tak zdrowy likopen i dodajmy je do kalafiora.  Kalafior z pomidorami i szpinakiem z dodatkiem aromatycznych przypraw to pyszne danie, które możemy zjeść np.  z ryżem na obiad lub solo jako lekką kolację.

pikantny kalafior ze szpinakiem i pomidorami_wm

Składniki na 2-3 porcje:

1 mały kalafior

4 małe pomidory malinowe

2 garście szpinaku

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki kuminu

sól himalajska bądź kłodawska

pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, a następnie obieramy, kroimy na kawałki i smażymy na patelni. W małym rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy słodką i ostrą paprykę, kurkumę oraz kumin i smażymy około minuty, a następnie  dodajemy je do duszonych pomidorów. Jeśli woda z pomidorów nam wyparowała i zaczynają się przypalać można podlać je odrobiną wody. Uduszone pomidory doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpinak i całość smażymy jeszcze 1-2 minuty.Na koniec dodajemy ugotowane różyczki kalafiora i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.


Dodaj komentarz