Ryż z papierówką, jagodami goji, grejpfrutem i borówkami


Jeśli z obiadu zostało Wam trochę ugotowanego ryżu możecie wykorzystać go do przygotowania pożywnego i pysznego śniadania. To, że ryż był solony podczas gotowania wcale nie przeszkadza w tym, żeby zjeść go w wersji na słodko. Ja do swojego dodałam smażoną z jagodami goji i cynamonem papierówkę, a dla smakowego kontrastu odrobinę grejpfruta i borówek. Pychota!

ryż z papierówką, grejpfrutem i borówkami_wm

Składniki na 1 porcję:

2-3 łyżki ugotowanego ryżu ( u mnie basmati)

1 papierówka

1 łyżka suszonych jagód goji

1/4 grejpfruta

1 garść borówek lub jagód

szczypta cynamonu

1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła

1 łyżeczka miodu/ brązowego cukru

Przygotowanie:

Z papierówki wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na plasterki. Cząstkę grejpfruta filetujemy. Na małej patelni umieszczamy olej kokosowy i miód lub cukier i dodajemy jabłko, jagody goji i szczyptę cynamonu. Smażymy chwilkę aż jabłko zmięknie. Zawartość patelni przekładamy na talerzyk, a na pozostały na patelni tłuszcz wsypujemy ryż. Przesmażamy, przekładamy do miseczki, dodajemy jabłka, fileciki z grejpfruta oraz borówki.


Dodaj komentarz