Jaglane serniczki z galaretką malinową i czekoladą w słoikach


Dziś Dzień Chłopaka, a więc jedna z wielu okazji w roku by dogodzić naszym mężczyznom. Ja mojemu ukochanemu mężowi przygotowałam pyszne serniczki z kaszy jaglanej. Podałam je w słoikach, ale takie ciacho bez pieczenia można przygotować  również w foremce lub szklanym naczyniu i po prostu kroić na kawałki. Na słodką, kokosową masę jaglaną położyłam galaretkę przygotowaną ze świeżych malin i agaru, a na wierzch domową polewę czekoladową. Efekt końcowy był taki, że mój mąż wylizał słoiczek. :)

jaglane-serniczki-z-galaretka-malinowa-i-czekolada_wm

Składniki na 5 ok. 300 ml słoików:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

3 szklanki mleka (zwykłe lub roślinne)

1/3- 1/2 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu (w zależności jak bardzo słodki deser chcemy uzyskać)

1/2 kostki masła

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka płatków migdałowych

Galaretka:

250 g świeżych malin

2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu

1/2 szklanki wody

2 płaskie łyżeczki agaru

Polewa:

1/2 kostki masła

2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu

1/2 szklanki kakao

odrobina wrzątku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy cały czas mieszając by się nie przypaliła. Gdy kasza się zarumieni zalewamy ją mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, migdały i wiórki. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Gotową masę przekładamy do słoiczków lub foremki. Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem, zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie pomału dodajemy agar i gotujemy około minuty by galaretka zawrzała. Galaretkę wylewamy na masę jaglaną i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy kakao. Cały czas mieszamy. Ja zawsze dodaję jeszcze odrobinę gorącej wody (zestawiając wcześniej garnek z palnika i cały czas mieszając) by polewa była bardziej płynna i jaśniejsza. Deser podajemy schłodzony.


Dodaj komentarz