Kruche ciasteczka jaglane z dynią i cynamonem


Po raz kolejny w tym sezonie przerabiam dynię na słodkości i tym razem to naprawdę mój najlepszy dyniowy wypiek! Ciasteczka są maślane z delikatnym dyniowo-cynamonowym posmakiem. Są idealną przekąską, nadają się do zabrania do szkoły, pracy itd.  jak i deserem. Podane z domowymi powidłami śliwkowymi i aromatyczną herbatą sprawdzą się idealnie w chłodne, jesienne wieczory.

kruche-ciasteczka-jaglane-z-dynia-i-cynamonem

Składniki na około 28 sztuk:

1/2 kostki zimnego masła

1 żółtko

1/2 szklanki puree dyniowego

1/3 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru

1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciastka, następnie siekamy nożem masło tak by składniki zaczęły się łączyć i szybko zagniatamy. Z gotowej masy formujemy dwa wałki, zawijamy je w papier do pieczenia i schładzamy w lodówce przez około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy nasze wałeczki z lodówki, kroimy je na około 0,5-centymetrowe plastry, przekładamy je na blaszkę i lekko rozgniatamy np. przy użyciu widelca. Pieczemy około 20 minut.


Dodaj komentarz