Potrawka z cukinii i szpinaku


Mamy sezon cukiniowy nie można więc tego nie wykorzystać. Wiem, że zielone cukinie można kupić w każdym markecie praktycznie przez cały rok, ale ja osobiście za zwykłą, zieloną cukinią nie przepadam. Według mnie jest ona bardzo mdła i podczas obróbki termicznej znacznie szybciej się rozpada.  Uwielbiam za to duże, białe cukinie, bo takie w dzieciństwie przywoziła nam babcia, a mama potem wyczarowywała z nich gulasz lub smażyła grube plastry w panierce. Te najsmaczniejsze, białe cukinie są tylko teraz więc wykorzystajcie to robiąc np. bardzo prostą, ale jakże pyszną potrawkę z cukinii i szpinaku o niezwykłym tymiankowym aromacie.

potrawka z cukinii_wm

Składniki na 2 porcje:

1 średnia biała cukinia (lub jak u mnie pół dużej)

1 marchewka

1 por (tylko biała część)

1  mała cebula

2 garście szpinaku

ok. 1/2 szklanki przetartych pomidorów

3 łyżki oleju kokosowego

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka tymianku

szczypta mielonej kozieradki (opcjonalnie)

pieprz

sól himalajska lub kłodawska

Przygotowanie:

Na patelni o grubym dnie lub w garnku rozgrzewamy olej, następnie obieramy marchew i kroimy ją w bardzo cienkie plasterki. Marchew wraz z przyprawami smażymy na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Cebulę  i por kroimy na cienkie półplasterki i dodajemy do marchewki. Z cukinii wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na duże kawałki. Smażące się warzywa podlewamy przetartymi pomidorami, dodajemy kawałki cukinii i dusimy kilka minut pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie. Na koniec dodajemy szpinak i smażymy jeszcze kilka minut. Potrawkę podajemy np. z niepaloną kaszą gryczaną.


Dodaj komentarz