Śliwkowy chałwowiec


Jeśli znudziło Wam się tradycyjne ciasto ze śliwkami lub śliwki pod kruszonką proponuję spróbować czegoś zupełnie innego. Kakaowe ciasto przekładane kremem śliwkowo-sezamowym. Na blogu znajdziecie już przepis na chałwowca z kremem słonecznikowym tym razem  jednak bazą kremu jest sezam połączony ze słodkimi powidłami. Oryginalnie i pysznie!

sliwkowy-chalwowiec_wm

Składniki na podłużną blachę:

Ciasto:

3 jaja

1/2 szklanki brązowego cukru

1/4 kostki miękkiego masła

2 czubate łyżki kakao

1 szklanka mleka (u mnie domowe kokosowe)

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 szklanki mąki łubinowej

1 szklanka mąki gryczanej

2 łyżki octu

Krem:

1/2 kg śliwek

1/2 szklanki brązowego cukru

1 szklanka sezamu

1 i 1/2 kostki zimnego masła

Przygotowanie:

Jaja ubijamy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do jajek dodajemy miękkie masło i na przemian dosypujemy mąkę z sodą i dolewamy mleko. Na sam koniec dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 45 minut(160 stopni).

Krem: śliwki pestkujemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do rondelka, a następnie smażymy wraz z cukrem aż śliwki zmiękną. Odstawiamy do wystygnięcia. Sezam prażymy na suchej patelni, a gdy wystygnie mielimy w młynku. Zimne masło ubijamy robotem stopniowo dodając ostudzone powidła i zmielony sezam.

Upieczone ciasto wyciągamy z foremki, przekrawamy wzdłuż i lekko nasączamy ciasto przegotowaną wodą. Następnie przekładamy ciasto kremem, resztę rozsmarowujemy  na wierzch. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Dodaj komentarz