Zupa dyniowo-bananowa z karmelem daktylowym


Nie ma lepszej propozycji śniadaniowej na wrześniowe poranki niż słodka zupa dyniowa. I choć w dzieciństwie jadałam ją głównie na kolację, teraz wolę z rana. :) Tym razem do dyni dodałam mleko kokosowe i banany, a całość zwieńczyłam karmelem daktylowym. Wyszło pyyyysznie!

zupa-dyniowo-bananowa-z-daktylowym-karmelem_wm

Składniki: 

1 kg dyni

2 dojrzałe banany

1 szklanka mleka kokosowego lub innego

2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu

150 g suszonych daktyli

Przygotowanie:

Dynię obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i  gotujemy aż zmięknie. Odlewamy większość wody po gotowaniu dyni, a następnie blendujemy ją na gładką masę. Do zupy dodajemy mleko kokosowe i pokrojone w plastry banany oraz ksylitol bądź cukier, zagotowujemy. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, a gdy zmiękną blendujemy je wraz z wodą, w której się moczyły na dosyć rzadki mus. Zupę podajemy z łyżką karmelu daktylowego.


Dodaj komentarz