Bezglutenowe placuszki owsiane


Bezglutenowe placuszki owsiane to idealny pomysł na słodkie śniadanie, a ja takie lubię najbardziej. Placuszki są delikatne, z lekką cynamonową nutą. Podałam je  z drylowanymi wiśniami, ale można także serwować z miodem czy jogurtem. Najlepsze są jeszcze ciepłe prosto z patelni, ale nawet jeśli zostaną Wam na drugi dzień też będą dobrze smakowały.

bezglutenowe-placuszki-owsiane_wm

Składniki na 9 małych placuszków:

2 jaja

1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego

7 czubatych łyżek bezglutenowej mąki owsianej (u mnie Provena)

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki mąki z nasion babki jajowatej (lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego)

1 łyżeczka surowego kakao

szczypta sody

szczypta cynamonu

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Jaja wbijamy do miski i ubijamy trzepaczką. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy by powstało gładkie ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nalewając małe porcje ciasta smażymy placuszki na rumiano z dwóch stron. Podajemy jeszcze ciepłe np. z owocami, miodem czy jogurtem.


Dodaj komentarz