Korzenne muffiny marchewkowe

Wróciłam do domowej produkcji soków szczególnie marchewkowego, bo to mój ulubiony musiałam więc powrócić też do kuchennego recyklingu. Nic nie może się przecież zmarnować. A ponieważ mamy jesień, a ja mam ogromną ochotę na jesienne smaki wszystkie moje domowe przekąski zawierają ostatnio mielone goździki i ziele angielskie, które nadają im cudowny piernikowy smak. Te marchewkowe muffiny są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Nie są zbyt słodkie można więc polać je lukrem lub czekoladą- ja nie zdążyłam. Zniknęły bardzo szybko. :)

korzenne-muffiny-marchewkowe_wm

Składniki na 9 sztuk:

3 jaja

1 szklanka wytłoczyn marchewkowych (można zastąpić marchewką tartą na tarce o drobnych oczkach, ale wtedy należy dodać kilka łyżek mąki więcej)

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/2  łyżeczki sody

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka goździków

szczypta anyżu

1/2 łyżeczki ziela angielskiego

1 łyżeczka kakao

1 łyżka octu

Przygotowanie:

Goździki i ziele angielskie mielimy w młynku. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy kakao, zmielone przyprawy, kakao, mąkę i marchewkę. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Na sam koniec dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremek na muffiny (używam silikonowych). Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz