Bezglutenowy korzenny chlebek daktylowy


W moim domu muszą być zawsze jakieś łakocie, którymi mogłabym uszczęśliwić męża, gdy wieczorem zadaje mi pytanie: ” Czy mamy coś słodkiego?” Eksperymentuję więc ze zdrowymi alternatywami dla sklepowych łakoci i dziś mam dla Was idealną propozycję do aromatycznej herbaty w długie,  jesienne wieczory – korzenne ciasto na bazie suszonych daktyli, bez dodatku cukru. Pulchne, wilgotne i łatwe w przygotowaniu. Oczywiście jeśli wydaje Wam się zbyt mało słodkie można je dodatkowo polukrować czy polać czekoladą. :)

bezglutenowy-korzenny-chlebek-daktylowy_wm

Składniki:

250 g suszonych daktyli

300 ml wrzątku

3 jaja

1 płaska łyżeczka sody

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki ziela angielskiego

1/2 łyżeczki goździków

1/2 szklanki mleka kokosowego

2 szklanki mąki gryczanej

2 łyżki octu

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około pół godziny. Namoczone daktyle umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką, gęstą masę. Przyprawy mielimy w młynku. Jaja ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cynamon, zmielone goździki i ziele angielskie oraz gęstą, daktylową masę, mleko kokosowe i mąkę. Na sam koniec dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 160 stopniach około 35 minut.


Dodaj komentarz