Biszkopt ze słodkim, pomarańczowo-daktylowym kremem jaglanym i orzeźwiającym granatem


Wiem, że to już mój kolejny słodki wypiek z dodatkiem pomarańczy, no ale cóż poradzę, że cytrusy mają u nas ostatnio wzięcie. :) Miałam ochotę na kremowe ciasto na biszkopcie. Upiekłam więc owsiany, kakaowy biszkopt, a na wierzch ukręciłam puszysty, gęsty krem jaglany. Całość wykończyłam lekko kwaśnym granatem, co świetnie współgra z bardzo słodkim kremem. Wygląda i smakuje pysznie! :)

bezglutenwy-biszkopt-z-pomaranczowo-daktylowym-kremem-jaglanym-i-granatem-2_wm

Składniki na kwadratową blachę:

5 jaj

1 łyżka surowego kakao

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka bezglutenowej mąki owsianej

Krem:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

250 g suszonych daktyli

100 g masła

3 łyżki miodu

2 łyżki surowego kakao

3 łyżki soku z pomarańczy

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Na wierzch:

1 duży owoc granatu

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Następnie do utartych żółtek dodajemy mąkę, kakao oraz pianę z białek i wszystko za pomocą robota kuchennego (na najmniejszych obrotach) łączymy ze sobą. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku, a następnie zalewamy wodą i gotujemy na sypko. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy by zmiękły. Pomarańczę sparzamy, a następnie ścieramy skórkę z jednej połowy. Gdy biszkopt wystygnie namaczamy jego wierzch wodą, w której moczyły się daktyle. Następnie daktyle odsączamy i wraz z ugotowaną kaszą, kakao, sokiem z pomarańczy, masłem, skórką i miodem umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę. Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyjmujemy z niego pestki. Na nasączony biszkopt nakładamy krem i posypujemy go pestkami granatu. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przed podaniem. Tam też je przechowujemy.


Dodaj komentarz