Kruche ciasteczka owsiane z makiem i żurawiną


Święta coraz bliżej czas więc na świąteczne przysmaki. W tym roku przygotowania do świąt zaczynam bardzo wcześnie, bo grudzień to dla mnie czas radosnego oczekiwania na córeczkę, która może postanowić dołączyć do nas właśnie w święta. Bigos już w słoikach, farsz na pierogi zamierzam przygotować jutro, a na dniach upiec tonę pierników. Ale oprócz pierników zamierzam upiec jeszcze masę kruchych ciasteczek z makiem i żurawiną, bo ostatnie z nich właśnie pochłonął mój mąż. Są przepyszne, zbliżone w smaku do sklepowych „piegusek”, ale bez szkodliwych dodatków i tłuszczy trans. Z masy można przygotować klasyczne okrągłe ciasteczka lub wyciąć foremkami ulubione kształty. Smacznego!

bezglutenowe-swiateczne-ciasteczka-owsiane-z-makiem-i-zurawina_wm

Składniki na około 25 dużych ciastek:

3 szklanki bezglutenowej mąki owsianej

200 g zimnego masła

2 żółtka

3/4 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki zmielonegow młynku maku

Przygotowanie:

Żurawinę drobno siekamy i umieszczamy w misce z pozostałymi składnikami. Za pomocą tępego noża siekamy masło, a na koniec zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na  kilka mniejszych części by szybko można było je potem rozwałkować. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce, gdy będzie już twarde wyciągamy je partiami, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 18-20 minut (im cieniej rozwałkujecie tym krócej należy je piec). Upieczone ciastka ściągamy z blachy dopiero, gdy wystygną. Czynności te powtarzamy z resztą ciasta.


Dodaj komentarz