Pomarańczowe trufle


Ponieważ jestem już prawie na ostatnich nogach nie mam siły spędzać dużo czasu w kuchni, a słodkiego chce mi się bardzo, więc wiadomo potrzeba matką wynalazku i oto przepis na kolejne, słodkie kuleczki. Tym razem cudownie pomarańczowe, mięciutkie trufle na bazie migdałów i wiórek kokosowych. Są niezwykle aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Dodatkowo mamy obecnie sezon na pomarańcze więc tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

pomaranczowe-trufle_wm

Składniki na 15 sztuk:

100 g blanszowanych migdałów

1 szklanka suszonych daktyli

skórka otarta z 1/2 małej pomarańczy

miąższ z 1 małej pomarańczy

5 łyżek wiórków kokosowych

2 łyżki oleju kokosowego (o stałej konsystencji)

Polewa:

50 g masła

2 łyżki kakao

2 łyżki brązowego cukru

odrobina wrzątku

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy by zmiękły. Migdały mielimy w młynku na mąkę. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Pozostałą skórkę obieramy i oddzielamy sam miąższ (jeśli są pestki-usuwamy je). Gdy daktyle zmiękną odsączamy je i umieszczamy w blenderze wraz z miąższem, skórką pomarańczy, mielonymi migdałami, wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym. Wszystko dokładnie blendujemy. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Masa jest dość kleista i miękka i takie też będą trufle. Gotowe kuleczki układamy na dużym talerzu lub półmisku. Schładzamy w lodówce. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło i cukier, następnie dodajemy kakao i gdy polewa będzie jednolita zdejmujemy ją z ognia dolewamy około 1 łyżki wrzątku i energicznie mieszamy aż czekolada będzie gęsta i aksamitna. Schłodzone kuleczki delikatnie zdejmujemy z talerza (można zdejmować je za pomocą szerokiego noża jeśli się przykleiły) i zanurzamy w czekoladzie. Gotowe trufle układamy ponownie na talerzu i schładzamy w lodówce. Proponuję jeść je za pomocą łyżeczki lub widelczyka, bo są mięciutkie.


Dodaj komentarz