Makowiec z kaszą jaglaną i bananami


Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca. Ja osobiście nigdy nie przepadałam za makiem, ale z biegiem lat staram się do niego przekonać. Mąż bardzo lubi makowiec, dlatego już drugi rok z rzędu piekę go dla niego. Tym razem zależało mi na tym by był on szybki w przygotowaniu, ale też inny niż wszystkie. W domu zalegały mi czarne już banany i ugotowana kasza jaglana, postanowiłam więc wykorzystać je do pieczenia. W efekcie końcowym samo ciasto jest bez cukru, dodałam go jedynie do polewy, a masa makowa jest lekka i wilgotna. Teściowie, którzy wpadli wczoraj z wizytą byli zachwyceni, a to dla mnie najbardziej obiektywna opinia. :)

bezglutenowy-makowiec-bez-cukru_wm

Składniki na kwadratową blachę:

Masa makowa:

1 i 1/4 szklanki mielonego maku (kupuję gotowy, już zmielony)

1 szklanka wody

1 szklanka suszonych daktyli

3/4 szklanki rodzynek

3 bardzo dojrzałe banany

3 łyżki miodu

1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

otarta skórka i sok  z 1/2 pomarańczy

2 jaja

Spód ciasta:

100 g masła

3 jaja

2 łyżki miodu

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki gryczanej

szczypta sody

1 łyżka octu

Polewa:

50 g masła

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru lub ksylitolu

odrobina wrzątku

Przygotowanie:

Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy miód, sok i skórkę otartą z pomarańczy. Zagotowujemy. Rodzynki i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy by namokły, następnie odsączamy, drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Banany blendujemy razem z jajkami. Do masy makowej dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz zblendowane banany i jajka.

Przygotowujemy spód ciasta. Masło ucieramy wraz z miodem i jajkami, następnie dodajemy mąkę, sodę i na sam koniec ocet. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy masę makową i pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.

Wystudzone ciasto polewamy polewą: w rondelku rozpuszczamy masło, cukier i kakao, dodajemy odrobinę wrzątku cały czas mieszając, gdy czekolada będzie gładka i gęsta polewamy nią ciasto.


Dodaj komentarz