Kasza jaglana z burakiem, cykorią, jarmużem i rodzynkami


Witajcie w Nowym Roku! Tym, co wczoraj ostro zabalowali przyda się porządny, treściwy i zdrowy obiad. Kasza jaglana z warzywami to zawsze świetna opcja.  I myślę, że jak spojrzycie na to zdjęcie to nikt nie powie, że zimą nie da się jeść kolorowo i zdrowo. Wszystko co trafiło na patelnię jest albo całoroczne albo zimowe, tak jak jarmuż czy cykoria. Życzę więc zdrowej regeneracji po sylwestrowych szaleństwach i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

kasza-jaglana-z-burakiem-szalotka-cykoria-jarmuzem-pieczarkami-i-rodzynkami_wm

Składniki na 2 duże porcje:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

1 mały burak

4 dymki lub 1 średnia cebula

1 cykoria

3-4 duże brunatne pieczarki

1 duża garść sparzonego jarmużu

2 łyżki rodzynek

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka erytrolu/ ksylitolu (opcjonalnie)

olej kokosowy/ masło klarowane do smażenia

pieprz

sól himalajska lub kłodawska

Przygotowanie:

Kaszę prażymy w rondelku, następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Potem odcedzamy i odstawiamy. Buraka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztapiamy olej kokosowy/ masło klarowane, dodajemy buraczka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i smażymy na małym ogniu. Szalotki kroimy w półplasterki/ plasterki, dodajemy na patelnię razem z tymiankiem i solą. Gdy cebula zmięknie dodajemy plasterki cykorii, erytrol (opcjonalnie), sparzone, posiekane wcześniej rodzynki i rozgnieciony ząbek czosnku. Pod koniec dodajemy pokrojone w plastry brunatne pieczarki, a gdy się uduszą posiekany drobno jarmuż i ugotowaną kaszę jaglaną. Przesmażamy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Dodaj komentarz