Migdałowe ciasteczka bez mąki i cukru


Mój mąż po świętach wchodząc na wagę stwierdził, że mam pochować resztę słodyczy, która niestety nie z mojej woli znalazła się w domu, ale gdy to zrobiłam już po kilku godzinach szukał słodkiego. :) W związku  z tym jako dobra żona postanowiłam upiec mu zdrowe, małe co nieco.  Migdały sprawdzają się świetnie w takich przypadkach, do tego białko jaj i dietetyczny erytrol zamiast cukru (daje uczucie lekkiego „chłodu” podczas jedzenia) sprawiają, iż mamy zdrową, słodką przekąskę. Ciasteczka te przypominają biszkopty, ale mają twardszą „skorupkę”. Będą świetną alternatywą dla sklepowych biszkoptów, bez obaw możemy je dać niemowlakowi.

migdalowe-ciasteczka-bez-maki-i-cukru_wm

Składniki na około 32 sztuki:

3 białka jaj

szczypta soli

1/3 szklanki erytrolu (jeśli chcecie użyć cukru to dodajcie go mniej, erytrol jest mniej słodki)

1/4 łyżeczki cynamonu

150 g niełuskanych migdałów

Przygotowanie:

Migdały mielimy w młynku na mąkę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Sztywną pianę dokładnie łączymy ze zmielonymi migdałami i cynamonem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i nakładamy łyżeczką lub szprycą niewielkie kleksy. Ciasteczka pieczemy 15 minut w 160 stopniach na termoobiegu. Ściągamy z blachy, gdy wystygną i lekko stwardnieją.


Dodaj komentarz