Bezglutenowe mini pączki


Tradycja to tradycja… i choć sama wolę Tłusty Czwartek świętować tak jak w zeszłym roku kokosowo-cytrynowymi muffinami z lemon curdem to w tym roku postanowiłam usmażyć też pączki oczywiście bezglutenowe. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że można z niego także zrobić placek drożdżowy z owocami i kruszonką. Zamiast mini można uformować duże pączki, nadziać je dowolnym dżemem czy konfiturą lub oblać lukrem albo polewą. Ze względu na to, że do ciasta dałam więcej cukru (1/3 szklanki)  pączki wyszły na tyle słodkie, że nie wymagały już żadnego słodkiego dodatku. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Mące owsianej zawdzięczają też wspaniały smak.

bezglutenowe mini pączki_wm

Składniki na około 40 sztuk:

200 g mąki ziemniaczanej

200 g mąki owsianej bezglutenowej np. Provena

2 jaja

7 g suchych drożdży

100 g masła

1/4 – 1/3 szklanki cukru

200 ml ciepłej wody

Do smażenia: olej kokosowy

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku. Mąkę, drożdże, cukier i jaja umieszczamy w misce, łączymy wszystko za pomocą łyżki. Następnie wlewamy ciepłą wodę i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.


Dodaj komentarz