Makaron z porowym pesto i czipsami kokosowymi


Makaron z pesto to bardzo smaczny i szybki pomysł na obiad czy kolację. W pesto można przemycić rozmaite warzywa  oraz pestki i orzechy, a świeży czosnek przestaje być taki straszny:) . Postanowiłam jako podstawę do pesto wykorzystać mojego ulubionego pora i orzechy laskowe. Do pesto wybrałam zdrowy makaron z czarnego ryżu, który uwielbiam,  a całość podałam z kokosowymi czipsami i natką selera. Pycha <3

Makaron z porowym pesto i chipsami kokosowymi_wm

Składniki na 4 porcje:

Opakowanie ulubionego makaronu. U mnie makaron spaghetti z czarnego ryżu.

Pesto:

1/3 szklanki orzechów laskowych

1 łyżka całych migdałów

1 por (biała część)

1 ząbek czosnku

3/4- 1 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki erytrolu/ ksylitolu

pieprz

sól

Do podania: chipsy kokosowe, natka selera

Przygotowanie:

Orzechy laskowe i migdały prażymy na patelni, a następnie obieramy z łupinek. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy. W pojemniku blendera umieszczamy orzechy, migdały, czosnek, usmażony por oraz oliwę. Blendujemy wszystko na gładką masę, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, erytrolem i sokiem z cytryny. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy ugotowany makaron z pesto, wierzch posypujemy chipsami kokosowymi i dekorujemy nacią selera.


Dodaj komentarz