Pasta z pora i pietruszki


Po dłuuuugiej przerwie udało mi się znaleźć chwilę na przygotowanie posta. Po porodzie nareszcie wróciła mi ochota na ”moje smaki” i chęć stania przy garnkach jednak z noworodkiem czy już teraz niemowlęciem w domu nie jest to takie proste.  Już wiem, że gdy znajdę czas na śniadanie (córa śpi) to jednocześnie trzeba przygotowywać obiad, bo potem można już nie mieć na to czasu. Zwiększyłam jednak obroty o miliard procent by ogarnąć dziecię, nakarmić siebie i męża i zadbać o dom. I dziś wreszcie udało mi się poświęcić trochę czasu sobie.

Wracam więc z przepisem na bardzo prostą i szybką pastę do chleba, która z pewnością zachwyci Was smakiem. Pietruszka nadaje jej lekko słodki, orzechowy posmak, a schłodzona w lodówce dzięki olejowi z kokosa tężeje i swoją konsystencją przypomina smalec. Koniecznie spróbujcie!

pasta z pora i pietruszki_wm

Składniki:

2-3 duże korzenie pietruszki

1 średni por (bez najbardziej zielonej części)

olej kokosowy do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy olej i smażymy potartą pietruszkę aż zmięknie. W międzyczasie kroimy por na plasterki, dodajemy do pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż zmięknie. Na koniec warzywa blendujemy na gładką pastę.


Dodaj komentarz