Pieczywo żołędziowe


Czasami nawet najszybsze chleby bezglutenowe są zbyt pracochłonne, dlatego musiałam wymyślić coś na kształt klasycznego pieczywa i jednocześnie ekspresowego w wykonaniu. Długo zastanawiałam się jak wykorzystać kupioną ostatnio mąkę z żołędzi i stworzyłam taki oto przepis na pieczywo gotowe w 15 minut. Jest elastyczne, można je smarować jak tradycyjny chleb, a gdy podpieczemy je mocniej mamy wspaniałe chrupkie pieczywo do różnego rodzaju dipów.

pieczywo żołędziowe_wm

Składniki:

2 jaja

4 kopiaste łyżki mąki z żołędzi

2 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej

2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej lub np. gryczanej

szczypta soli

1/4 szklanki wody

ulubione zioła- u mnie tymianek

Przygotowanie:

Jaja wybijamy do miski i rozkłócamy widelcem, następnie dodajemy mąkę, sól i wodę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak by powstało dosyć gęste ciasto, które rozsmarowujemy cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach 10-12 minut jeśli chcemy mieć miękkie pieczywo lub dłużej gdy chcemy uzyskać pieczywo chrupkie.


Dodaj komentarz