Placki z soczewicy


Wiosna za oknem, ale na zieleninę na talerzu musimy jeszcze poczekać. Jeśli tak jak ja tęsknicie za warzywnymi, odświeżającymi daniami to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Puszyste placki z czerwonej soczewicy podane ze smażonymi warzywami korzeniowymi, orzeźwiającym ogórkiem kiszonym, awokado, natką pietruszki, a wszystko polane olejem lnianym i posypane pestkami dyni. Pyszne i lekkie danie zarówno na obiad jak i kolację.

Placki z soczewicy_wm

Składniki na około 6 sztuk:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/3 łyżeczki mielonej kozieradki

1 łyżka łuski babki jajowatej

olej kokosowy do smażenia

Do podania:

4 marchewki

2 pietruszki

olej kokosowy do smażenia

1-2 awokado

kilka ogórków kiszonych

1 pęczek natki pietruszki

świeżo mielony pieprz

sól

olej lniany do polania

pestki dyni

Przygotowanie:

Soczewicę umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą, tak przygotowaną odstawiamy na noc. W następnym dniu odlewamy nadmiar wody jeśli takowy jest. Namoczoną soczewicę blendujemy na gładką masę wraz z wodą, dodajemy pozostałe składniki i na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy pulchne placki. Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie smażymy na oleju kokosowym z dodatkiem soli i pieprzu. Placki podajemy ze smażonymi warzywami, plastrami kiszonego ogórka, kawałkami awokado, posiekaną natką pietruszki, pestkami dyni, olejem lnianym i świeżo mielonym pieprzem.


Dodaj komentarz