Trufle z mąki orzechowej


Ochota na słodkie co nie co i kompletny brak czasu na kucharzenie skłoniły mnie do stworzenia tego przepisu. Trufle przygotowuje się bardzo szybko, potem wystarczy schłodzić i zajadać. W ostatnim czasie przygotowywałam te trufle kilka razy, są po prostu pyszne!  Mąka z orzechów włoskich nadaje wyrazistego, nieco ziemistego smaku, ale dzięki odtłuszczeniu nie posiada typowego smaku orzechowego, wiórki dodają truflom lekkości, a daktyle zapewniają słodycz bez konieczności używania cukru. Są rewelacyjne jako deser oraz jako dodatek np. do porannego jogurtu.

bajaderki_wm

Składniki:

1 szklanka suszonych daktyli

4 czubate łyżki mąki z orzechów włoskich

2 łyżki kakao

1/3 kostki masła

4 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy by powstała polewa czekoladowa. Daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Do daktyli dodajemy mąkę z orzechów, polewę czekoladową i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i odstawiamy je do lodówki by stężały. Trufle przechowujemy w lodówce. Schłodzone smakują najlepiej!


Dodaj komentarz